Food For Thoughts

ALLEEN GEZONDE VOEDING IS NIET ALTIJD GEZOND.

Voedingssupplementen, voor sommige mensen absoluut een must en voor anderen is het bijna een scheldwoord. Maar als je besluit om het te gaan gebruiken, doe je het dan omdat iemand heeft gezegd dat het goed voor je is ?Of omdat je mee wilt doen met een trend? Sommige argumenten zul je kennen maar er zullen er ook enkele zijn waar je waarschijnlijk nog niet aan gedacht had. Maar welke argumenten je ook hanteert, zorg ervoor dat je beslissing ondersteund wordt door gezond verstand.

Laat alles goed goed je doordringen. En denk eraan,

“your mind is like a parachute, it works best when is is open.”

In deze blog zal ik je uitleggen waarom ik als therapeut voedingssupplementen adviseer.

Maar voor dat ik dat ga doen, ga ik eerst uitleggen aan welke criteria de producten die ik gebruik moeten voldoen.

Ken jij ook die verpakkingen, met die gespierde mannen en die slanke vrouwen?

Een mooie verpakking, een mooie dame of heer op zijkant zegt helemaal niets over de kwaliteit van het product.

Ten eerste; de kwaliteit hoort bovenaan te staan. Kwaliteit heeft verschillende kanten. Het gaat om de aanwezige ingrediënten, om de kwaliteit van die ingrediënten. De stoffen die gebruikt worden om producten te beschermen. En de afwezigheid van schadelijke stoffen.

En heb je wel eens nagedacht wat  voor jou een goede dosering zou zijn?

Ten tweede; het percentage van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Je hebt producten nodig met de hoogst haalbare gezonde dosis. De Optimale Dosis. Ik zal uitleggen waarom.

De aanbevolen dagelijkse  hoeveelheid is de hoeveelheid die wordt geadviseerd voor de gemiddelde gezonde vrouw of man bij gemiddelde dagelijkse activiteit. Het is een richtlijn voor de inname van vitaminen,vetten en andere voedingsstoffen vastgelegd in de jaren 30.

Er wordt gesteld dat de ADH in 97,5% van de behoefte voorziet van de gezonde bevolking.

We leven inmiddels een paar jaar later. En zonder pessimistisch te zijn durf ik te stellen dat de gezonde bevolking aardig is uitgedund en dat we dus een andere benadering moeten gaan hanteren.

Het product moet voor jou en jouw adviseur meetbaar zijn. Er moet een mogelijkheid zijn om te weten wat de startwaarde(n) is en hoe het lichaam op de producten reageert. Om iemand advies te geven op je gevoel en het goed te weten is maar weinig mensen gegeven.

Okay, welke redenen je ook gebruikt om je beslissing te maken, laat je beslissingen in ieder geval ondersteund worden door ‘common-sense’ en feiten. Ik heb persoonlijk een lichte antipathie tegen de woorden wetenschappelijke bewezen of iets in die trant. Niet dat ik tegen wetenschap ben, absoluut niet, maar het wordt teveel gebruikt om mensen de mond te snoeren.

OKE, hier zijn ze dan.

Nummer 1: Gedaalde voedingswaarde van gezonde voeding.

de grootste reden om met voedingssuppletie je gezondheid te ondersteunen is het feit dat de voedingswaarde van de producten die we dagelijks moeten gebruiken ons te voeden zo dramatisch invoeringswaarde zijn gedaald, dat het bijna onverantwoord is om alleen de geadviseerde 2 ons groente en 2 stuks fruit als basis te gebruiken.

Door de lage voedingswaarde, die vaak ook nog slecht geabsorbeerd wordt voeding soms eerder een bedreiging en kan het daardoor vaak ook schade (ontstekingen) doen aan je systeem, die na het stoppen met de voeding soms moeilijk of niet hersteld.

Nummer 2:  Verschraling van de bodem

Door allerlei verschillende redenen is de bodem verschraald en een verschraalde bodem is geen voedselbron voor de gewassen. Voor het vee wat er op moet grazen of voor het verbouwing van een voedselbron voor jou.

Het resultaat is dat het eindproduct, groente, fruit of vee niet de voedingswaarde heeft die het zou moeten hebben om jouw gezondheid optimaal te ondersteunen.

Nummer 3: pesticiden en fertilizers en andere stoffen die zorgen voor bodemverontreiniging.

Om nummer 2 te kunnen voorkomen worden er producten gebruikt, die heel diplomatiek gezegd, in de categorie ‘niet gezond’ horen.  Maar deze producten worden uiteindelijk door jou geconsumeerd, waardoor jij er ook niet gezonder van wordt. Deze producten, zoals pesticiden en fertilizers stapelen zich in je systeem en vergiftigt je langzaam.

Nummer 4: Waterverontreiniging (waarschijnlijk had je hier niet aan gedacht)

De verontreiniging van (grond)water zorgt er voor dat er langdurige en dure reinigingsprocessen aan te pas moeten komen om het voor jou drinkbaar water te maken. Behalve het feit dat er nog heel veel resten van medicatie, hormonen en andere ongezonde stoffen achterblijven, zorgen de methodes die gebruikt worden om er voor te zorgen dat het water te drinken is er ook voor dat ook heel veel van de gezonde elementen eruit gehaald worden,waardoor de ‘voedingswaarde’ van het water ook te wensen overlaat. Met als gevolg dat het eindproduct niet optimaal is. En je dus niet de ondersteuning geeft die het eigenlijk moet geven.

Nummer 5: diëten

Eerst wil ik een verschil maken tussen een dieetadvies en een lifestyle.

Een dieet is een voedingspatroon voor een korte periode. In ieder geval een periode die afgesloten wordt als het doel bereikt is. Een lifestyle is een voedingspatroon wat, zo zegt het woord al, voor onbepaalde tijd gevolgd gaat worden

De verschillende manieren waarop er met het eten omgegaan wordt zorgen ervoor dat er niet altijd een balans is in de verschillende elementen die we dagelijks nodig hebben.

Er zijn absoluut er een paar “diëten die goed opgebouwd zijn, maar het merendeel is eenzijdig en daardoor soms zelfs gevaarlijk.

Ook de verschillende lifestyle adviezen moeten kritisch bekeken worden. Het maakt namelijk niet uit welk uitgangspunt je kiest. Je hebt gewoon alle bouwstoffen nodig. En als jouw lifestyle sommige stoffen niet aanbied moet je op een andere manier zorgen dat je het krijgt.

Nummer 6: voedingscombinaties

Er zijn waarschijnlijk een aantal voedingscombinaties die jij in je dagelijks leven eet, die niet de optimale vertering geven.

ik zal er een andere keer op dieper op ingaan. ( help mij er aan herinneren)

Een voorbeeld, als je een combinatie maakt van bijvoorbeeld rood vlees en graanproducten. de graanproducten zorgen voor snel opneembare voedingsstoffen, waardoor het vlees heel lang in je systeem blijft hangen.

Nummer 7: daling van voedingsabsorptie door ouder worden.

Naarmate je ouder wordt zal de kwaliteit van je organen minder worden. Daardoor werkt niet alles zo goed als het werkte toen je jong was. Voor mij is dat in ieder geval herkenbaar. Dit is een onvermijdelijke situatie. En omdat jij je best doet om ouder te worden is het onvermijdelijk dat je ook je best moet doen om zolang mogelijk de optimale opname van de voedingsstoffen te behouden.

Nummer 8: hogere dagelijkse behoefte door hogere belasting

Sporten is gezond, punt. Dat je in je pogingen je ultieme doel te bereiken jij jezelf soms vergeet is vrijwel iedereen overkomen. maar door je lichaam meer te belasten heb je natuurlijk ook een grotere voedingsbehoefte. En om deze behoefte optimaal te kunnen vervullen is een optimale ondersteuning erg belangrijk.

Nummer 9: verbeterde kwaliteit van het leven en levensverwachting

Op alle denkbare fronten worden er dagelijks uitvindingen gedaan, innovaties doorgevoerd om de kwaliteit van ons leven te verbeteren, te verhogen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of iemand is er mee bezig geweest om het te verbeteren. ons lichaam is veel minder aan slijtage onderhevig in  vergelijking met bijvoorbeeld 50 jaar geleden. Er zijn steeds minder ziekten die dodelijk zijn of de medicijnen zijn verbeterd waardoor je langer in leven blijft. En de voedingssuppletie is een van die toepassingen. De verbeterde optimale kwaliteit en dosis zorgen ervoor dat de gebruiker ( jij ) alles binnen krijgt wat je nodig hebt voor het optimale resultaat

tot slot de stelling,

“Wat zou je doen als je wist dat jouw keuze de enige goede keuze was?”.

Wat zou je doen als je wist dat jouw kwaliteit van leven optimaal zou kunnen worden?

Weet jij wat je gezondheid jou waard is?

Ik weet het wel!!!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *