Zoeken
  • wim7469

Ben je een Homo Sapiens?

Bijgewerkt op: 31 aug 2020

Zoals ik bij de 'innerlijke neanderthaler' beschreef hoort de moderne mens, de Homo Sapiens, een denkend wezen te zijn.

Daar wil ik het vandaag over hebben.

De denkende mens moet gebruik maken van zijn neocortex om heldere beslissingen te nemen.

Het probleem is echter dat het nemen van heldere beslissingen afhankelijk is van verschillende factoren.

Ik heb al eerder een aantal redenen aangegeven die je mee in overweging moet nemen wil je een afgewogen beslissing nemen.

Waar ik het deze keer over wil hebben is het feit dat we rekening moeten houden dat wij als Homo Sapiens een uniek wezen zijn, maar dat wij als kudde dieren daar geen rekening mee houden.

Het is voor mij onvoorstelbaar, dat voedsel wat wij vroeger aten, waarvan we nu van weten dat het niet zo gezond is, nog gewoon gepromoot wordt als zijnde gezond.

Het probleem voor de meeste mensen is dat ze te weinig kennis hebben van voeding en niet geleerd hebben om voor het hoogst haalbare te gaan.

Het is ook moeilijk, omdat we gebombardeerd worden met wetenschappelijk bewezen, biologisch verantwoord, hypo-allergeen getest voedsel. En omdat we van kinds af aan geleerd hebben dat er maar een standaard is die geldt en dat is de wetenschap. En laat nou juist de wetenschap vaak misbruikt worden om je te overtuigen om de 'goede' de beslissing te nemen.

Mijn advies om de goede beslissing te nemen ten aanzien van voeding is gebaseerd op de gedachte dat we moeten eten wat uit onze leefomgeving groeit.

Ons lichaam past zich aan aan onze omgeving om te overleven. Dat is die neanderthaler in ons. Dat is onze primaire beschermer. Die primaire beschermer krijgt hulp. Omdat we tegenwoordig gaan jagen in de schappen van de supermarkt en onze prooi meestal mooi uitgestald ligt helpt onze neocortex om te bepalen wat uit onze directe leefomgeving komt.

Het gaat er eigenlijk niet om wat we lekker vinden, maar om wat goed voor ons is.

Maar dat wil niet zeggen dat je iets moet eten wat je niet lekker vindt. Er is genoeg gezond voedsel uit je leefomgeving wat lekker is.

Voorbeeld; als je niet in de tropen woont, moet je voeding niet voor het grootste gedeelte uit tropisch fruit bestaan.

En het belangrijkste is dat je vers voedsel eet, dus GEEN pakjes, voorgesneden, kant en klare maaltijden etc.

Doe er je voordeel mee.

Have fun.


21 keer bekeken0 reacties