Zoeken
  • wim7469

Heb Meer Sex En Je Zult Minder Vergeten

Bijgewerkt op: 31 aug 2020

Een vaak gehoorde frustratie van het ouder worden is het achteruit gaan van de mogelijkheid om dingen te onthouden.

Het lijkt wel of het dan steeds makkelijker wordt om dingen te vergeten dan om dingen te onthouden. En je hoeft er niets voor te doen.

Uit recent onderzoek is gebleken dat we er wel iets tegen kunnen doen. Uit die onderzoeken is het tegendeel bewezen.

Terwijl er altijd geroepen wordt dat we op oudere leeftijd niets meer kunnen opbouwen, kunnen we dan nog wel steeds nieuwe cellen aanmaken.

Dat gaat natuurlijk niet zo makkelijk meer als toen we jong waren, maar toch.

De onderzoeken, die gericht waren op een heel specifiek deel van onze hersenen, kwamen met deze positieve resultaten naar buiten.

Er is aangetoond dat er plaatsen zijn in de hersenen waar nieuwe hersencellen gemaakt worden, die belangrijk zijn voor onze herinneringen. onze stemmingen, ons leren en onze emoties.

Gebleken is, dat de Hippocampus, een grijze massa die diep in onze hersenen zit, één van die unieke locaties is die 700 nieuwe neuronen (zenuwcellen in de hersenen) per dag maakt.

Wat die nieuwe neuronen zo belangrijk maakt, is dat zij ons helpen bij het goed functioneren van de mogelijkheid om dingen te leren en te onthouden.

Uit de onderzoeken is ook gebleken dat door sommige medicatie de aanmaak van deze cellen geblokkeerd wordt en dat daardoor het herinneringsvermogen vermindert. Specifiek het korte termijngeheugen en de fractionele herinneringen. Na gebruik van dergelijke medicatie is het moeilijk om de aanmaak van neuronen weer op gang te krijgen.

Kunnen wij er zelf invloed op uitoefenen?

Ja, we hebben verschillende mogelijkheden om de aanmaak van nieuwe cellen te beïnvloeden.

Qua voeding is er invloed op uit te oefenen.

Zoals te verwachten hebben verzadigde vetten en alcohol een negatieve invloed op de aanmaak.

Een positieve invloed hebben vette vis, Omega-3 vetten, donkere chocolade (vanwege de flavonoïden), en een calorieverlaging van 25%. Wat ook stimulerend is, is intermitterend vasten, bijvoorbeeld een dag in de week.

Maar ook de textuur van het eten heeft invloed. Alles waar je voor moet werken door goed te kauwen, stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen.

Dus het is belangrijk wat je eet, wanneer je eet en hoe je eet.

Ook door te leren, sportieve activiteiten uit te oefenen (zoals hardlopen) en het hebben van sex kunnen we de aanmaak stimuleren.

Stress en een stelselmatig tekort aan slaap remmen echter de productie.

De aanmaak van nieuwe cellen wordt weliswaar minder naarmate we ouder worden, maar het gaat wel door. Dus als je niet wilt dat je hersenfunctie minder wordt, heb je in ieder geval een paar opties om dit te voorkomen.

So, go for it