Kun je van een allergie afkomen?

Dat was voor mij een belangrijke vraag. Volgens de westerse geneeskunde: een allergie daar kom je niet meer vanaf, misschien als je een desensitizatiekuur volgt van een aantal jaar zou je ervan af kunnen komen. Volgens de oosterse geneeskunde: ja, daar kan je vanaf komen. Vreemd, het gaat toch om hetzelfde menselijke lichaam… De hoogste tijd voor wat globalisering in de geneeskunde als je het mij vraagt!

Ik ben een vrouw van 46 jaar, getrouwd, twee kinderen en vanaf dat ik 3 maanden oud was overgevoelig/allergisch voor van alles: huisstofmijt, huisdieren, boerderijdieren, gras, pollen en lijnzaad. In eerste instantie als baby resulteerde dat ik dauwworm, een vorm van eczeem, en op 3 jarige leeftijd kwam daar chronische bronchitis bij. Blootstelling aan dieren, stof, graspollen leidde dan tot een aanval van benauwdheid, jeuk, tranende ogen en een lopende neus. In mijn ouderlijk gezin hadden we een hond, waar ik ook last van had, echter we waren zo gek op dat beest, dat we (mijn zus heeft hetzelfde probleem) dat maar voor lief namen!

Ik ben nog steeds gek op honden, en mijn kinderen hebben dat van me overgenomen. Vaak als we een hondje op straat aaien, vertelde mijn dochter: “nee, wij kunnen geen hond, want mijn moeder is allergisch…”. Dat was een grote frustratie niet alleen van mij, maar ook van mijn kinderen. Als we op vakantie op onze bergwandelingen mensen met een hond tegen kwamen, voelde het steeds als een groot gemis. Ik heb mijn kinderen toen beloofd: als ik klaar ben met mijn opleiding, dan ga ik me erin verdiepen of en hoe ik van die allergie af kan komen.

Ik ben opgeleid als biomedisch wetenschapper. Weet dus heel goed wat er gebeurt in het lichaam als zich een allergische reactie afspeelt. Ooit zijn er cellen in het lichaam ontstaan die reageren tegen de antigenen (eiwitten) waar ik allergisch voor ben. Maar waarom eigenlijk? Op een gegeven moment in mijn leven hebben bepaalde afweercellen een richting ingeslagen die nu die allergie veroorzaakt. Cellen die normaliter verantwoordelijk zijn voor de afweer tegen parasieten. Waarom dit gebeurt dat is niet bekend.

Ik kende wel de desensitizatiekuren die je kan volgen in het ziekenhuis. Zo’n behandeling duurt lang, en resultaat is niet gegarandeerd. Bovendien vroeg ik me af of de verzekering zo’n behandeling zou vergoeden, aangezien het in mijn geval meer een “luxe-probleem” was. Zonder hond in huis, geen allergie, simpel toch? Van een nicht kreeg ik de tip: ga eens naar De Allergietherapeut in Nieuw Vennep.

De website van De Allergietherapeut Wim Telgt beloofde veel: zou ik inderdaad van mijn allergie af kunnen komen, echt waar? Ik realiseerde me dat 46 jaar allergisch zijn, een deel wordt van je identiteit: je bént allergisch. Ik maakte een afspraak en vertelde wat ik graag wilde: een hond! Maar daarvoor moest die allergie aan de kant. Het vertrouwen en de stelligheid van Wim in het feit dat dat heel goed mogelijk was, maakte dat ik bij hem de NAET behandelingen ben gaan doen. Er moesten eerst wat andere allergieen en blokkades worden aangepakt. Na een sessie of 6 a 7 waren we klaar.

Ik kon het bijna niet geloven, maar bij elke test die ik uitvoerde (honden aaien op het schoolplein, mijn gezicht in de hondenvacht, uitvoerig met honden spelen), zag het er naar uit dat ik niet meer reageerde! De laatste test die ik heb uitgevoerd, was dat we een logeerhond hebben gehad die een aantal dagen hier bij ons woonde. Ook toen geen reacties!

Nu hebben we sinds 4 weken een Welsh terrierpup! Ik kan spelen met haar, haar zoenen, knuffelen, noem maar op zonder enige reactie! Ik had het niet voor mogelijk gehouden! Wim vertelt het aan mij op deze manier: de cellen die allergisch kunnen reageren, die zijn er nog wel, maar OF ze reageren, dat is waar we op aan grijpen! Als het ware op een hoger niveau van regulatie. Ik ben ervan overtuigd dat we in de westerse geneeskunde nog een heleboel niet weten. De visie van de oosterse geneeskunde, gebaseerd op energiestromen, biedt een meer integrale kijk op het menselijk lichaam en het (dis)functioneren.

Kun je van een allergie afkomen? Ja,dus! Hoe dat precies werkt? Dat maakt mij niet uit. Ik ben als een kind zo blij met mijn hondje! Net als mijn kinderen en man. Tenslotte kan ik iedereen die last heeft van allergische klachten aanraden eens bij De Allergietherapeut langs te gaan!